Feed

ropud sõnad

Small-talk & chitchat...

ropud sõnad

Postby Kurat21 » Tue Sep 28, 2010 4:46 pm

{{{RePosting Avenger}}}

selle teema mõte on arutleda selle üle, et miks on välja kuunenud mingid teatud sõnad mida ei kõlba paljude arvates õelda. hakkasin ükskord tõõsiselt mõtlema, miks küll nii paljud lähevad närvi kui alaealised ropendavad. vähemalt minu kodukandis. ise ma siiski suur ropendaja ei ole. mina ei leia lihtsalt põhjust miks peaks kasutama neid sõnu sidesõnadena. sidesõnadena, ma saan tõesti aru, et see on idiootsus, aga samas mis se meile halba teeb.
"Ma ei tea edu saladust, kuid tean, et läbikukkumise võti seisneb püüdluses kõikide meele järele olla."
Bill Cosby
User avatar
Kurat21
Sesquiplicarius
 
Posts: 118
Joined: Sat Sep 25, 2010 7:42 pm

ropud sõnad

Postby Kurat21 » Tue Sep 28, 2010 7:50 pm

{{{RePosting Robin}}}

Freud selgitas teatud sõnade sobimatust nö viisakasse kõnepruuki neis sisalduvate vihjetega seksuaalsusele. Sellel on religioosne taust ka, põhimõtteliselt on viimaste aastatuhandete jooksul seksuaalsus olnud üks pahedest, mistõttu on arusaadav, et vihjed sellele omandasid negatiivse ilme.

Ma lisaks natuke googeldasin ka uudishimust ja leidsin selgituse, kus tõstetakse esile inimese soovi tõmmata eristusjoon enda ja ülejäänud loomariigi vahele. Et kui loomad valust möirgavad või urisevad, siis inimene otsib sõna, millel on juba negatiivne varjund ja kasutab seda. Mingi osa jällegi seob inimest loomadega, see et paljud ropud sõnad on seotud roojamise ja seksiga erinevates variatsioonides.

Teine teooria on jälle religiooni ja klassisüsteemiga seotud. Vanasti oli kombeks, et ainult aadlikud õpivad ladina keelt rääkima, kirjutama, lugema. Eks sealt tuli ka uus värske sõnavara, samas kui lihtrahvas jäi nö oma liistude juurde ja pidi piirduma keelega, mis neil juba olemas oli. "Kõrgem klass" pidas lihtrahva keelt labaseks ja võib-olla tulid sealt teatud väljendid, mida seostatakse madalusega ja mis on seetõttu negatiivse varjundiga. Seos religiooniga on see, et kiriku otsustada oli see, milline kõnepruuk on viisakas ja milline mitte. Sedasi võis täiesti tavalisest väljendist saada pühadusteotav jõledus.

Teooriaid kui palju.
"Ma ei tea edu saladust, kuid tean, et läbikukkumise võti seisneb püüdluses kõikide meele järele olla."
Bill Cosby
User avatar
Kurat21
Sesquiplicarius
 
Posts: 118
Joined: Sat Sep 25, 2010 7:42 pm


Return to Vabad Teemad

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron