Feed

Saatan kui teenäitaja

Kui satanism väljendub läbi usu ja vaimsuse...

Moderator: rax6

Saatan kui teenäitaja

Postby janMortis » Wed Sep 19, 2012 6:30 pm

" In Hebrew, satan means adversary. The satan of the Old Testament is a description, not a proper name (and thus why I do not capitalize it here). This is a figure that works with God's full permission, tempting believers to doubt their faith, separating the true believers from those who just pay lip service. "


Mind on alati imestama pannud usklikke valmisolek täielikuks ignorantsuseks, mida nad ise nimetavad kas siis tõeliseks uskumiseks või pühendumiseks või milleks iganes. Kust võtab inimene selle tahte, et olla teadlikult idioot? Panna teadlikult silmad kinni tõe ees ja nimetada valeks kõik, mis ei vasta tema nägemusele maailmakorraldusest? Jah, seoses Tallinna linna ja Savisaarega on olnud teemaks tema valijaskonna samasugused psühholoogilised omadused ja on välja koorunud tõde, et teatud kontingent ongi selline, ignoreerides kõike, mis ei sobitu nende mõttemaailma. Seega siin ilmselt rohkem tegu psüühika kui religiooni omapäradega...

Ei tea ma inimest, kellel oleks väge rumaluses ruigavaid inimloomi Tallinna linnapea hüpnotiseeriva varju alt välja kiskuda. Kuid Saatan paistab olevat figuur, kel tundub olevat justnimelt selline funktsioon. Avada Inimese silmad ja näidata talle maailma sellisena, nagu see tegelikult on, ilma igasuguste illusioonide ja soovunelmateta. Kummastav, kuidas sellist eesmärki maha tehakse, mis on selles halba, kui inimene minetab äkki silmaklapid ja kui tema peas hakkab formuleeruma küsimus, ükskõik milline küsimus, aga KÜSIMUS. Ja kuidas ometi saab endale rusikaga vastu rinda põristada ja rahul olla, kui Saatanat on järjekordselt ignoreeritud ja tema "pooltõdesid" kloaagist alla lastud. Kuna inimmõistus on "puudulik" ega saa kunagi kõike teada, siis tundubki tema jaoks ju pahatihti öeldud tõde poolik, ta tunnistab vaid seda, mille kohta tal endal informatsioon. Mis õigusega siis teist osa, millest ta midagi ei tea, koheselt valeks nimetada? Seega kas Saatana öeldud "pooltõed" ei ole hoopis "täielikud tõed"? Lihtsalt loll ja rumal inimene ei suuda seda vastu võtta ja enesekaitseks hakkab teist poolt laimama...

Aga olgu, see kõik on uitamine religioosse satanismi maastikel, kus meie ju end mugavalt ei tunne, eksole ;)

True Believer = Voluntary Idiot
Image
User avatar
janMortis
Admin [ESF]
 
Posts: 614
Joined: Sat Sep 25, 2010 6:03 pm
Location: Nõmme

Re: Saatan kui teenäitaja

Postby oTta » Sun Sep 23, 2012 5:16 pm

kussa selle tsitaadi rebisid?
Sul on 2 valikut:
kas lepid olukorraga
või parandad enda jaoks
,

..aga ÄRA VIRISE!!
oTta
Triplicarius
 
Posts: 372
Joined: Mon Sep 27, 2010 11:13 am
Location: mustamäe

Re: Saatan kui teenäitaja

Postby janMortis » Sun Sep 23, 2012 10:39 pm

Lükka terve tsitaat otsingusse ja küll miskit ikka annab ;)
Image
User avatar
janMortis
Admin [ESF]
 
Posts: 614
Joined: Sat Sep 25, 2010 6:03 pm
Location: Nõmme

Re: Saatan kui teenäitaja

Postby rittmeister » Mon Oct 08, 2012 3:46 pm

janMortis wrote:Mind on alati imestama pannud usklikke valmisolek täielikuks ignorantsuseks, mida nad ise nimetavad kas siis tõeliseks uskumiseks või pühendumiseks või milleks iganes. Kust võtab inimene selle tahte, et olla teadlikult idioot? Panna teadlikult silmad kinni tõe ees ja nimetada valeks kõik, mis ei vasta tema nägemusele maailmakorraldusest?

Seda teemat käsitleb ka Magister Nemo (CoS) oma essees "Simplifying Satanic Atheism", kuid antud juhul on jutt suunatud samaväärsetele kaaskodanikele, keda nimetatakse "True Disbelievers", s.o. "evangeelsetele ateistidele". Asja tuum on sama - isiksuse tüüp. Päris hea essee. Soovitab Eric Hoffer'i raamatut "The True Believer", pannes selle CoS "lugemisnimekirja". Peaks vist ostma...
http://www.churchofsatan.com/Pages/Nemo ... heism.html
Teema on huvitav just selle poolest, et mis siis on satanistliku ateismi ja "kõigi muude ateismide" erinevus. Ametlikult "Satanism starts with atheism" - ja edasi? Edasi on asi väga individuaalne.
So there do exist today a fresh crop of what I call “true disbelievers” or “evangelical atheists” who are out to convert the world to atheism in precisely the same way that fundamentalist religious fanatics strive to convert the world to their belief systems. Sadly, some of these ¥true disbelievers” assume that Satanism shares all of their “certainties” with regard to rejection of not just Big Jujus in the sky but also their omniscient perspectives regarding any evidence for the supernormal.
Mis on huvitav - ma ei leia enam CoS esseede seast üht, mille autorit nüüd enam ei mäleta, kuid mille teemaks oli "evangeelsete ateistide" nina ees ukse kinnilöömine, kui need nagu jehovistid tulid ukse taha pakkuma müüa raamatut "God is not great" (ehk siis eesti keeles vist veel mitte ilmunud "Kõikvõimetu jumal"). Nii et see raamat vähemalt mingi aeg tagasi CoS-i poolt soovitatud kirjanduse hulka vist ei kuulunud... kuid ma arvan, et tegemist oli kirjandusliku võdsustusega, eeldades, et ka "evangeelne ateism" kuulub näitajate poolest hüvakäerajale.
Igastahes saab tõestada jaatust, kuid ei saa tõestada eitust. Keda või mida satanist jaatab, on rangelt isiklik ja tõestamisele ei kuulu. MOTT.
Kas TRUE DISBELIEVER = INVOLUNTARY IDIOT?
rittmeister
Moderator
 
Posts: 84
Joined: Mon Sep 27, 2010 8:59 pm
Location: Tallinn/Harjumaa

Re: Saatan kui teenäitaja

Postby janMortis » Mon Oct 08, 2012 8:49 pm

Hea küsimus, selles kontekstis vähemalt. Aga jah, ma arvan, et võib vabalt nii olla. Inimesed, kes meeleheitlikult võitlevad millegi vastu (evangeelsed ateistid võitlevad ju pigem vastu kui poolt?), avastavad ühtäkki, et kasutavad oma vaenlaste meetodeid ja läbi selle muutuvad põhimõtteliselt ka ise oma vaenlasteks... Paradoks, mis tegelikult ei ole paradoks, vaid inimesele loomupärane soovunelmaid kaasav käitumismall läbi ajastute.

Muuseas see on üks peamisi asju, mis mulle CoS'i juures meeldib- paljud uustulnukad kargavad õhinaga ligi, kahmavad sisse tohutul hulgal informatsiooni, arvavad, et saavad kõigest aru, hakkavad oma suure "teadmistekuhila" otsast midagi nõudma ja... saavad vastu nina. Sest ei ole tegelikult satanismi olemust ikkagi ära tabanud ja üritavad seda endale defineerida läbi juba (endale ja ühiskonnale) tuttavate mõistete ja institutsioonide ja vastandumiste, mis aga viib kõverpeegli effektini...

Tunnistan, et kohati on mul endalgi raskusi mitte libastuda... kiusatus kergemat teed minna on suur :D

    ps. hea artikkel (Nemo'lt st.)
Image
User avatar
janMortis
Admin [ESF]
 
Posts: 614
Joined: Sat Sep 25, 2010 6:03 pm
Location: Nõmme

Re: Saatan kui teenäitaja

Postby rittmeister » Tue Oct 09, 2012 9:05 am

Magister Nemo kirjutab, jah, päris kenasti ja otsekoheselt - loetavalt, võiks öelda. Tema kunagine klistiiri-artikkel andis kah inspiratsiooni ses mõttes, et kohe nagu tajud teisega ühtmoodi mõtlemist.
Samas - kui jätta kõrvale kõik need paduteistlikud (s.t. kellede jaoks Saatan on reaalselt eksisteeriv entity/deity)CoS-i vastased lehed ja tegelased, siis ometi - ka nende seas, kes olemuselt on ometi satanistid, seas leiab suht kriitiliselt meelestatust CoS suhtes. Tegelikult on vabamõtleja John Allee kirjutised ja suhtumine päris hea. Ma johtun siiski sellest, et kõik algab ja lõpeb indiviidis - satanismis ei ole seega mitteühinejad, kes ei ühine mitteühinejate liikumisega, midagi ebatavalist. Maagia ja spirituaalsus ei tähenda automaatselt teismi (pean silmas välist kultuslikku objekti). Tuleb tunnistada, et ilmselgelt ei saaks ka mina olla CoS liige, kuigi ei lähe üheski punktis selle ideoloogiaga vastuollu.

CoS PEAB võitlema meeleheitlikult teistlike ja/või kristlusest johtuvate ideoloogiate vastu ning see teeb temast reglementeeritud masinavärgi, kelle esindajatest saavad paratamatult funktsionärid, kui suu lahti teevad ja on sunnitud rääkima seda, mida rääkida tohib ainsa eesmärgiga vältida väärarusaamu avalikuses. No mina küll ei suudaks päevast-päeva ja aastast-aastasse jahvatada üht ja sedasama.

Peab muidugi arvestama, et organisatsioon ei suuda vältida ebakõlasid ja ämbreid, milledest "tõelised mitteliitujad" hammastega kinni saavad hakata ja eks Allee-gi ole üks säärased http://satanismcentral.com/. Me ei tea ju, kuivõrd on nimetet härrasmees tähtis-olemise-vajaduse kütkeis, või milline muu loomuomadus teda kannustab CoS-i kallal hambaid teritama. Ükski (ametlik) organisatsioon ei suuda seda vältida. Ja edevus - eks see kannusta paljusid inimesi - vaadakem kristlikku maailma kasvõi Eestis - naeruväärseid näiteid on küllaga stiilis "igale perssekukkunud silmakirjalikule piiskopile/superintendandile/vikaarile oma kirik!!!" :lol:
Laialivalgunud (nagu mulle omane :) ) jutu mõte - kõik oleme inimesed ja arvutiekraani taha sa teist ei näe, sestap mõjuvad Nemo-sarnased tasakaalukad ja samas "piiripealselt omanäolised" publitsistid, kes ometi toimivad organisatsiooni raames, positiivse emotsioonina.

Aga mis satanismi olemuse äratabamisse puutub, siis - ma olen jõudnud ühele (paljudest, muidugi!) järeldusele:
Satanism SUNNIB su iseendaga silmast silma tõtt vahtima ja see on ebameeldiv, kuid läbi selle saad ühel hetkel mõistad, et ei saa üleüldse aru (ja pole kunagi aru saanudki), kuidas saab inimene olla iseendale ebameeldiv? Enese ümbritsevaga vastandamisest ei pääse meist keegi, kuid pidada satanismi vaid oma potentsiaali mõistmiseks/rakendamiseks ei ole ka muud kui vaid üks CoS-i loosungitest, mida ainiti järgides ei jõua sa mujale kui vaid alguspunkti tagasi - vastandumisse ümbritsevaga. Noh - noortel on siin võimalusi rohkem...
rittmeister
Moderator
 
Posts: 84
Joined: Mon Sep 27, 2010 8:59 pm
Location: Tallinn/Harjumaa


Return to Satanism kui religioon

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron